Racisme tolereres ikke i fodbold

Racisme er længe blevet mødt med nul tolerance i fodboldens verden. Facebookgrupper som ”Give racism the red card” er kæmpe store, og rigtig mange mennesker støtter op om kampen mod racisme i sportens verden. For nylig blev Rumænien og Ungarn straffet for racisme.

Ingen tilskuere til næste kamp

Du har helt sikkert set reklamerne med Zlatan og Neymar, der siger nej til racisme på svensk og brasiliansk. Det er blevet en vigtig kamp for fodboldforbundet UEFA, der nu slår hårdt ned på racisme inden for fodbold.

Fodboldforbundet UEFA har straffet Ungarn og Rumænien for racisme. Ungarn og Rumænien mødtes i en EM-kvalifikationskamp den 4. september, hvor der opstod uroligheder. Det har fået UEFA til at straffe begge mandskaber med pengebøder og fratagelse af tilskuerrettigheder.

For Ungarn betyder det, at de skal spille deres kamp mod Færøerne uden tilskuere, så man er sikret mod uroligheder til denne kamp. Desuden skal Ungarn betale en bøde på 70.000 kroner, hvilket svarer til cirka 522.000 kroner for racismeepisoden.

Rumænien får samme bøde som ungarerne. De kommer til at spille for tomme tilskuerpladser, når de møder Finland i EM-kvalifikationen i næste måned. Desuden får de en endnu større bøde på grund af uroligheder i deres kamp mod Grækenland. Det koster dem 60.000 euro oven i de 70.000, de allerede skulle betale for deres kamp mod Ungarn.

Præsidentvalg i UEFA har indflydelse

Der er altid blevet slået hårdt ned mod racisme i fodbold, men inden for det næste år kommer der til at være nul tolerance fra fodboldforbundet. Der er nemlig præsidentvalg næste år, og det kan komme til at få indflydelse, når der skal deles straffe ud.

Ingen i fodboldverden ser racisme som acceptabelt, og derfor bliver der slået hårdt ned på det med store straffe op til præsidentvalget. Forhåbentlig vil det også fortsætte efter et eventuelt præsidentvalg, så det ikke er ren valgflæsk.

Ungarn og Rumænien har i hvert fald fået UEFA’s holdning til racisme at føle, og mon ikke det vil få folk i fodboldverden til at tænke sig om en ekstra gang, før de kaster bananer efter spillere eller laver abelyde til sorte fodboldspillere.